Etapele planificarii instalatiei electrice

26

Feb

Etapele planificarii instalatiei electrice

Planificarea retelei electrice intr-o cladire noua include trei etape principale. Ordinea acestora este foarte importanta, pentru ca iti va permite sa aduci imbunatatiri sau completari de-a lungul timpului, fara sa ai nevoie de modificari structurale.



Etapa 1: Planificarea pe termen lung



In cazul unei locuinte noi, reteaua electrica trebuie sa fie construita de asa natura incat sa permita cu usurinta noi completari. Chiar daca acum nu ai un autoturism electric, trebuie sa iei in calcul ca peste cativa ani poate va trebui sa instalezi un punct de alimentare si pentru masinile electrice.



Acelasi lucru e valabil si in cazul in care vei dori sa-ti construiesti o piscina, de exemplu. Cea mai buna solutie este sa te pregatesti inca din faza de proiectare si sa instalezi mai multe cutii de distributie sau tuburi pentru cablurile electrice.



Etapa 2: Planificarea propriu-zisa a retelelor



Este etapa in care trebuie sa planifici reteaua electrica necesara pentru consumul imediat de curent. Pentru asta trebuie sa stabilesti cate prize, cate intrerupatoare si cate surse de iluminat vrei sa instalezi in fiecare camera a locuintei.



Mai departe, trebuie sa planifici din timp circuitele electrice destinate echipamentelor electrocasnice. Unele - cum ar fi plita electrica - au nevoie de circuite separate si trebuie legate la panou cu ajutorul unor cabluri speciale.



In cazul altor electrocasnice, e important sa stii de la bun inceput unde vrei sa le amplasezi. De exemplu: vrei sa pui masina de spalat in spatele usii de la baie? Inseamna ca acolo trebuie sa ai si o priza. Folosesti o masina de tuns sau una de ras? O alta priza ar trebui sa fie in apropierea lavoarului.



Etapa 3: Proiectarea retelei electrice - prize, surse de iluminat, tablouri de distributie



In aceasta etapa trebuie sa lucrezi indeaproape cu electricianul si cu arhitectul, pentru ca este momentul in care proiectul retelei electrice va fi adaugat planului general de arhitectura al constructiei. Planul va contine, detaliat, amplasarea tablourilor de distributie a cablurilor electrice si locatia corpurilor de iluminat, a prizelor si a intrerupatoarelor.



Corpurile de iluminat - pentru fiecare incapere a constructiei, planul trebuie sa prevada:




  • destinatia incaperii;

  • tipul si numarul corpurilor de iluminat;

  • inaltimea la care se monteaza (distanta fata de pardoseala);

  • circuitul electric la care se racordeaza;

  • nivelul mediu al iluminarii impuse.



Receptoarele de forta - sunt echipamentele electrice care au nevoie de un circuit separat, cum ar fi plitele cu inductie sau cuptoarele electrice. In cazul lor, se indica pozitia echipamentului electric, a traseului circuitelor si a coloanelor de alimentare. Pentru conductoare, sabluri sau bare se mentioneaza tipul, sectiunea si pozitionarea.



Intrerupatoarele pentru corpurile de iluminat - locul unde vor fi amplasate, inaltimea de la podea, numarul de intrerupatoare si circuitele electrice care le sunt atasate.



Prizele - se mentioneaza in proiect zona in care vor fi amplasate, circuitul electric si tipul prizelor: cu sau fara contact de protectie, simple sau duble.


Aveți nevoie de ajutor de la GBC Group?

“Construim si o facem bine, ca pentru noi.”

Contactati-ne

Echipa noastra

> Experienta de peste 15 de ani in domeniul instalatiilor electrice, echipa de profesionisti si multitudinea de proiecte finalizate, ne recomanda ca fiind partenereul de incredere pentru executia proiectelor dumneavoastra, desfasurate pe intreg teritoriul Romaniei.

Whatsapp