Legislatia in domeniul instalatiilor electrice

11

Dec

Legislatia in domeniul instalatiilor electrice

Tocmai din cauza eventualelor situatii periculoase care s-ar putea produce ca urmare a unor retele electrice efectuate necorespunzator, legislatia este foarte stricta in ceea ce priveste proiectarea si instalarea acestora. Legea nr. 123/2012 prevede chiar pedeapsa cu inchisoarea.Art. 92. (1) Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate ori modificarea fara drept a componentelor instalatiilor energetice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.De asemenea, alineatul 2 al aceluiasi articol de lege arata ca „executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.Potrivit articolului 93 din legea nr. 123/2012, constituie contraventii si urmatoarele fapte:
  1. desfasurarea de catre persoane fizice ori juridice de activitati si/sau prestari de servicii in sectorul energiei electrice fara a detine licenta ori autorizatie de infiintare;

  2. proiectarea, executarea si verificarea instalatiilor electrice fara atestat si/sau autorizatie;

  3. nerespectarea normelor tehnice emise de catre ANRE;

  4. nerespectarea conditiilor de valabilitate asociate licentelor/atestatelor/autorizatiilor emise de catre ANRE.Ce atestate trebuie sa aiba o firma autorizata pentru a planifica si a instala retele electriceInainte de a cauta o firma de instalatii electrice, trebuie sa stii ce tipuri de atestat trebuie sa aiba aceasta pentru a functiona in legalitate. Lista atestatelor este disponibila pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).Potrivit ANRE, categoriile de instalatii electrice pentru care e nevoie de atestat sunt:a) instalatiile electrice de interior - sunt instalatiile cele mai importante pentru consumatorii casnici, pentru ca acestea sunt exclusiv pe proprietatea si in grija lor. Aici intra toata reteaua electrica, de la punctul de masurare a consumului pana la prize, becuri sau aparatura electrocasnica.

Acest tip de instalatii electrice mai poate fi impartit in retele electrice de interior sau de exterior (efectuate in afara cladirilor), in functie de zona in care sunt amplasate.

In proiectarea retelei electrice pentru locuinta ta, instalatiile electrice de interior sunt cele care te intereseaza in mod exclusiv.b) instalatiile electrice de joasa tensiune - functioneaza la tensiuni de 0,4 KV (tensiuni de linie) si de 0,23 KV (tensiuni de faza). Aceste instalatii sunt utilizate pentru alimentarea directa cu energie electrica a consumatorilor casnici: case, blocuri sau alte cladiri.

Traseul incepe, de obicei, la un transformator. Alte elemente de pe parcursul instalatiei sunt firidele de distributie si cutiile de distributie, de sectionare sau de protectie. Liniile sunt, de obicei, de lungime scurta (2-3 kilometri) si pot fi aeriene (pe stalpi) sau subterane (ingropate).

Acest tip de instalatii electrice este, de obicei, planificat si construit de compania de distributie a energiei electrice.c) instalatiile electrice de medie tensiune - functioneaza la tensiuni de 6 KV, 10 KV sau 20 KV. Unul dintre echipamentele extrem de importante ale acestui tip de instalatii electrice este transformatorul, al carui rol este sa transforme curentul electric din tensiune medie in tensiune mica.d) instalatiile electrice de inalta tensiune - sunt cele care transporta energia electrica de la producator catre consumatori.


Aveți nevoie de ajutor de la GBC Group?

“Construim si o facem bine, ca pentru noi.”

Contactati-ne

Echipa noastra

> Experienta de peste 15 de ani in domeniul instalatiilor electrice, echipa de profesionisti si multitudinea de proiecte finalizate, ne recomanda ca fiind partenereul de incredere pentru executia proiectelor dumneavoastra, desfasurate pe intreg teritoriul Romaniei.

Whatsapp